Barranc dels Tarongers

Fecha:
24/11/2019
Hora:
08:00
Lugar de salida:
Calle Santa Cruz de Tenerife - Ver puntos de salida
Tipo de actividad:
Inscripción:
abierta
Dificultad:
media
Km:
13
Desnivel:
600
MIDE:
2-2-3-3
Plazas:
54
Ardys:
1
COORDINAN:
Pepe Grancha (676860342); Carles Gómez ( 658816203);
PRECIO:
tarifa base - Inscripción
image_pdf

Comencem entrant a Bocairent, pel Pont de «Darrere Vila» i ascendim per pintorescos carrerons fins a la Plaça de l’Ajuntament. Eixim per un camí que ens conduirà a l’Ermita del Sant Crist, a la qual arribarem després de passar un pont, i pujar per l’empedrat camí del Calvari, i de l’Oratori de la Mare de Déu de la Soledad.
L’Ermita del Sant Crist, construïda en el segle XVI, consta de tres edificis, l’hostal, que va ser un antic convent, la casa del capellà i l’església d’estil gòtic amb el campanar adossat, des d’ella podrem admirar fantàstiques panoràmiques de Bocairent i el Barranc dels Taronjers, per on més tard tornarem.
Pròxim a l’ermita s’ubica el monument que commemora als seixanta-dos soldats carlins caiguts a la batalla de “Camorra”, i que va suposar el fi de la guerra contra els isabelins. Una inscripció, gravada en el pedestal de pedra resa així: «Seixanta-dos víctimes, dels seus ideals uns, de la disciplina altres, jauen ací. Honor i glòria als què van morir en el compliment del deure el dia 22 de desembre de 1.873».
Seguim el camí i, després de visitar la cova on vivia i orava la Beata Piedad de la Cruz, descendim al Barranc de Bocairent per a després pujar fins a l’Alt del Qincaller, punt més alt de l’excursió (726 m.s.n.m.). Continuem per senda ampla i en descens fins al Pla, per un paratge dur i descarnat, però no per això sense bellesa. Poc després prendrem la desviació en descens que ens portarà cap a Ontinyent.
Arribem a la carretera vella Ontinyent-Fontanars CV-655 i abaixem al Pou Clar, format per diversos rabejos d’aigua del riu Clariano, el Pou de la Reixa i el Pou dels Cavalls, i una xicoteta presa. Continuem per la carretera (atenciò al transit), seguint les marques del GR-7 i arribarem al camí d’accés al Barranc dels Taronjers, a la dreta amb un panell informatiu.
Per una senda ens introduïm dins del barranc i, després de passar per una zona d’escalada, anirem trobant uns quants molins en ruïnes durant el trajecte fins a arribar a la fàbrica dels Beneyto, enfront de la que creuarem el riu. A partir d’ací ascendirem, eixint del barranc, per sengles rocoses ocasionalment llaurades en la pedra.
Iniciem el descens i després de passar per un parell de bifurcacions arribem a l’Ermita de Sant Antoni. Caminem cap al poble entre cases agrícoles fins a arribar al Llavador i Font d´en Ferris.
Segons l’hora i les ganes, és possible concertar visita a les “Covetes dels Moros” singular enclavament on es guardava el gra fora de perill de saquejos i que és visitable mediant la compra de l’entrada. I també pot visitar-se la “Cava” pou de neu on es feia i conservava el gel, que encara es troba en perfecte estat de conservació.

No olvidar chubasquero, calzado montaña, agua y comida.