Benicadell por la canal

Fecha:
19/01/2020
Hora:
08:00
Lugar de salida:
Calle Santa Cruz de Tenerife - Ver puntos de salida
Tipo de actividad:
Inscripción:
abierta
Dificultad:
muy alta
Km:
20
Desnivel:
+1300/-1145
MIDE:
3-2-4-4
Plazas:
40
Ardys:
1
COORDINAN:
Carles Gómez ( 658816203); Pepe Grancha (676860342);
PRECIO:
tarifa base - Inscripción
image_pdf

Ascensió a un dels pics més emblemàtics de la Comunitat Valenciana, situat en la Serra Grossa, just entre les províncies de València i Alacant, amb una altitud de 1.105 m.s.n.m.
Iniciarem la ruta en la localitat de Ràfol de Salem (Vall d’Albaida. València), i transitarem pels termes de Ràfol, Beniatjar i Beniarrés (aquest últim a la comarca del Comtat. Alacant).
Recorrerem part dels senders PRV 222 i PRV 213, complementats per sendes sense senyalitzar en arribar a l’accés i a la mateixa canal.
Travessarem un sender previ a la canal, descens amb fort desnivell i després grimparem per un barranquet amb xicotets escalons rocosos sense dificultat.
L’accés per la canal, en la vessant sud-oriental d’aquesta crestada serra, serà a través de tres forts i consecutius ascensos amb trams molt pedregosos, per a prendre’ns-els amb calma i mesura, doncs es un tram prou pesat, en 1 km pujem 500 metres, aíxò vol dir un 50% de pendent, angle de 23º aproximadament
L’últim tram fins al cim, és una cresta de pedra pura, molt aèria, amb alguna grimpada, on haurem d’ajudar-nos amb les mans en algunes ocasions.
Existeixen algunes fonts, la de l’ermita del Ràfol i Les Fontetes, encara que és recomanable portar d’inici suficient quantitat d’aigua, per si de cas aquestes no tingueren el cabal habitual.
——–
Itinerari:
Comencem al poble de Ràfol de Salem, dirigint-nos cap a l’ermita de Sant Blai, i després continuem pel camí PR que passa al costat de l’ermita deixant-la a la nostra dreta per a dirigir-nos cap al Portet.
El camí, alternant pistes i senderes, entre l’abundant vegetació de pins i sotabosc mediterrani, i en suau ascens, ens portará, primer al Portet, i posteriorment, a la casa forestal de Les Planisses.
A uns 600 mts des de la casa forestal deixarem el PR, per un ampli camí de formigó, a la esquerra, en ascens fins al serral de la Cova, on un cartell de fusta ens indicarà la direcció del mirador de Les Marjaletes, que transcorre per una senda que segueix un barranc, amb unes boniques vistes.
Aquest sender, poc abans de començar l’ascens per la canal, descendeix amb forta pendent fins un barranquet, que ens fa utilitzar les mans en regruixos rocosos sense especial dificultat.
Davant tindrem l’espectacular canal per la qual ascendir, el desnivell és considerable així que ens ho prendrem amb calma. El total de la canal està composta de tres ascensos, i a cada serral disposarem d’imponents panoràmiques de la zona i les serres confrontants de la part Alacantina.
En el tercer serral reprendrem un PR, que en un curt tram ens situará dalt, al cim, avançant per l’afilada cresta, amb fascinants vistes a 360º.
Descendirem per la cara nord, passant per un pou en un replanell, i en un encreuament ens desviarem continuant senda fins la Nevera, impressionant pou de neu, molt ben conservat.
Tornant a l’encreuament continuarem ara descendint en llargues llaçades per la cara més humida, protegida per la immensa paret de la penya que s’alça vertical davant nosaltres.
Descendirem fins a una pista que hem de seguir per l’esquerra durant 1km, deixant-la per un sender cap a la Casa Penyalba, per a continuar per un sender a Les Fontetes, i ja continuarem baixant en llaçades fins al poble de Beniatjar, on s’acabarà la ruta.

 

Terreno dificultoso, expuesto con alguna pequeña trepada en la cresta.